Øget mental sundhed på Østerbro

I lokaludvalget vil vi gerne bidrage til en generelt øget bevidsthed om vigtigheden af en god mental sundhed og bidrage til at skyde myter ned og til at styrke den konkrete psykiske sundhed hos borgerne på Østerbro.

Det vil vi gøre gennem to indsatser:

 

Projekter

Vis alle

Oplysningskampagne om kommunale og øvrige tilbud

Vi vil løbende gennem hele dette lokaludvalgs valgperiode køre oplysningskampagne om kommunale og øvrige tilbud på området 'mental sundhed'. Vi vil primært informere via egne kanaler – nyhedsbrev, hjemmeside, Facebook og Instagram, når vi bliver bekendte med kommunale indsatser, af sundhedsfremmende karakter – særligt omkring mental sundhed. Hvad enten det er tilbud hos Center for Mental Sundhed, der har tilbud til både unge, voksne og ældre voksne, eller ’sundhedstjek’ hos Center for Børn og Unges Sundhed eller et af kommunens mange andre tilbud. Vi vil også pege ud i civilsamfundet til organisationer der løfter den vigtige opgave med at styrke borgernes mentale sundhed.

Mental sundhed er andet og mere end fravær af psykisk sygdom

Forebyggelse og hjælp til borgere med psykiske problemer bør tilrettelægges så mulighederne for at fungere i egen bolig og lokalt er muligt. Det gælder ikke mindst for ældre, med psykiske problemer.
 

Status 2024:

Efter undersøgelser på området, har Lokaludvalget erfaret at behovet for oplysningskampagner for de forskellige tilbud, ikke er så stort som først antaget. Fagudvalget vil arbejde videre med at oplyse og undersøge tilbud og muligheder på Østerbro, men i mindre omfang. I stedet for fokuseres der fremover på i højere grad at medvirke til at understøtte eksisterende og/eller nyopstartede tilbud til fremmelse af mental sundhed. Ligeledes vil noget af energien fra indsatsområdet om oplysningskampagner i bydelen, blive dirigeret over på indsatsen for at opbygge og understøtte fællesskaber på tværs af generationer. 

Lokaludvalget rækker ud!

I lokaludvalget vil vi, for at forebygge dårligt mentalt helbred på Østerbro, i denne lokaludvalgsperiode, arbejde på at etablere et netværk med fokus på fællesskaber og sociale indsatser. Vi vil række ud og invitere både frivillige foreninger og offentlige aktører til netværksmøder. Vi vil etablere et netværk til videndeling med fokus på mental sundhed, et netværk der også skal kunne indgå i konkrete samarbejder om projekter, der styrker den mentale sundhed.

Vi regner med, i samarbejde med Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, at invitere et bredt udsnit af foreninger i bydelen til netværksmøde allerede i det tidlige forår 2023.

Vi vil også undersøge muligheden for at samarbejde med boligforeninger – ikke mindst de almennyttige boligforeninger, der udgør 12 % af boligmassen på Østerbro, eventuelt som ’fødselshjælpere’ på nye initiativer, hvor man udvikler et koncept, der opfordrer til mere nærvær med naboer.


Status 2024:

Udfordringerne med at forbedre det mentale helbred hos Østerbros borgere, ligger udvalget nært og vil være et af de store fokuspunkter for den fremtidige periode.  Fremadrettet vil Lokaludvalget stille skarpt på netop dette tema. Der skal etableres tættere og flere samarbejder med aktører i bydelen som henvender sig til udsatte borgergrupper, og/eller som tilbyder hjælp og støtte for at fremme mental sundhed i bydelen. Af samme årsag er Lokaludvalget indtrådt i et samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen om pilotprojektet ”Kulturvitaminer”; et projekt som søger at fremme trivsel og mental sundhed hos udsatte borgere, via ”et skud kultur”.