Stærkere rammer for kulturen
I Østerbro Lokaludvalg mener vi, at rammerne for kulturen er underdimensioneret - sammenlignet med andre bydele på trods af, at det er en bydel med mange ivrige kulturbrugere.
Mange kirker og kulturhuse lægger hus til mindre koncerter, men bydelen har ikke et eneste dedikeret koncerthus eller spillested med en stærk profil – uanset genre.
Østerbro Lokaludvalg ønsker derfor både store og små projekter, der skal skabe grobund for, at stærke kulturinstitutioner inden for musik, kunst og kulturoplevelser kan spire og rodfæste sig i bydelen.
Projekt
Vis alle
Østre Elværk
Det gamle Østre Elværk rummer i dag et HOFOR-spidslastanlæg, som kun optager en mindre del af de tilgængelige kvadratmeter. Bygningen og de tilhørende kontorer har potentiale til at blive et absolut kulturelt fyrtårn – Inspireret af f.eks. The Turbine Theatre ved Battersea Power Station i London og Nordkraft i Aalborg. Ikke bare på Østerbro, men for København og Norden. Østre Elværk er ideelt placeret ved Trianglen med Metrostation lige uden for døren. Trianglen kan blive et kulturelt epicenter for Østerbro og København, med Enigma, Remisen og Elværket som en kulturtriangel.
De mange indre kvadratmeter med højt til loftet giver mulighed for at skabe et ikonisk urbant mødested, der kan blive en moderne ramme om et levende kulturliv og den udøvende kunst.
Østre Elværk har potentialet til at blive et mødested for scenekunst, nycirkus, performance, musik for både vækstlaget og de professionelle udøvere. De eksisterende kulturhuse er ofte for små eller ikke egnet til at opsætte forestillinger, der kræver sceneudstyr eller en prøvetid, der strækker sig over en længere periode. Samtidig er størrelsen på de frie scener – de det ikke er tilknyttet et fast producerende teater, få, små og har ofte hverken det tekniske udstyr eller indretning til også at danne rammen om større professionelle produktioner. Med Østre Elværk kan der skabes en ramme for udøvende kunst på alle niveauer – Fra børne- og ungdoms-produktioner, over vækstlaget og op til professionelle produktioner på højeste niveau.
Mulige greb:
- Fleksibel indretning giver mulighed for at have flere scener af varierende størrelse efter behov. Dagen kan byde på børneteater om formiddagen, skolescene om eftermiddagen, professionel forestilling til almindelig teatertid og late-night improteater eller open-mikes sent om aftenen.
- Prøvefaciliteter i kælderen. De mange kvadratmeter i den nederste del af bygningen giver oplagte muligheder for, at der kan afholdes prøveforløb uden, at det behøver beslaglægge eller påvirke eventuelt aktive scener.
- Fronten mod Øster Allé giver mulighed for på en gang at skabe en moderne identitet samtidig med at den oprindelige – næsten kirkelige – facade respekteres og skaber et tydeligt landemærke.
Status 2024:
Klaus Mygind stillede i oktober 2023 følgende spørgsmål til Kultur og Fritidsforvaltningen: ” Hvad er status på Østre Elværk – er bygningen stadig lagerplads for Hofor, er der fortsat behov for elværket som forsyningsspidsbelastningscenter? Hvad vil det kræve, hvis bygningen skal blive et permanent kultursted – eller evt. blot midlertidigt – f.eks. et kulturhus/spillested”
Kultur og Fritidsforvaltningens svar til Klaus Mygind november 2023:
HOFOR oplyser at anlægget kan ikke være åbent for kulturaktiviteter samtidigt med at produktionsanlægget er i brug. Dette skyldes sikkerheden for de besøgende og sikkerheden for medarbejdere på anlægget. Samtidig må en anvendelse til kulturaktiviteter ikke kompromittere varmeforsyningssikkerheden. Derfor kræver en permanent omdannelse af Østre Elværk til kulturbygning, at der samtidig etableres faciliteter, som vil kunne overtage Østre Elværks nuværende funktioner. Sådanne erstatnings faciliteter kan for eksempel samtænkes med en omdannelse af Svanemølleværket, hvis dette besluttes at skulle huse Teknisk Museum. Dette betyder, at Lokaludvalget naturligvis fortsat holder fokus på de kulturelle muligheder i Øster Elværk, men desværre ikke har grund til at forvente, at der sker yderligere før de politiske processer omkring Svanemølleværket påbegyndes.